Optredens

 

Zaterdag, 26 oktober 2019

Café De Berenklauw, Brandestraat 16, Geertruidenberg

Karaoke, jamsessies, eigen werk (gezongen poëzie)  

Gastartiesten:

Richard Leenheer

 en

Wessel

 

 

 

 

 

Nieuws

 


 

Wedstrijd

Niels Landstra (Ridderkerk, 1966)

Niels Landstra (Ridderkerk, 1966) debuteerde in 2004 in Meander met het kortverhaal ‘Het portret’.

Hierna volgden tientallen publicaties van korte verhalen, gedichten en interviews in literaire tijdschriften als De Brakke Hond, Deus ex machina, LAVA, en Op Ruwe Planken.

 

In 2012 verscheen zijn eerste gedichtenbundel Waterval bij uitgeverij Oorsprong. In 2013 volgde zijn bundel Wreed het staren, en in 2014 Nader en Onverklaard.

 

In september 2016 werd zijn dichtbundel Droef het zwieren uitgebracht, een bloemrijke reis, scherend langs momenten en passages vol weemoed, ontgoocheling en romantiek, opgetekend door de dichter tijdens een roerig, zwervend bestaan in een huis op vier wielen.  

 

De dichter/schrijver/schilder/muzikant was een van de stadsdichters uit het Stadsdichterscollectief Breda, opgericht in 2014. In datzelfde jaar won hij een voorronde van de Poetry/Dobbelslam in Utrecht. In 2016 stond hij op de shortlist van Literairwerk.nl met zijn gedicht Retourbiljetten.

 

Daarnaast schildert hij landschappen en stadsgezichten, die hij voorziet van gedichten. Deze zijn te vinden op ansichtkaarten van zijn werk en in zijn dichtbundels.

 

In zijn debuutroman Monddood, een rauwe, soms cynische roman, waarin de troosteloze absurditeit van het leven onmiskenbaar besloten ligt en haast schrijnend dichtbij komt, toont de dichter ook weer zijn schrijvershart. Door de elementen van tederheid, lyriek en melancholie die er zorgvuldig doorheen gecomponeerd zijn, ontstaat een modern drama dat balanceert op de wankele fundering van armoede, rouw en breekbare liefde.

Een serieuze uitgever voor dit werk en zijn overige drie romans heeft zich tot op heden niet gemeld. Wel heeft de schrijver zich tweemaal noodgedwongen teruggetrokken uit een project met een uitgever (o.b.v. crowdfunding) door verschillen van mening over het te leveren redactionele werk van de uitgever.

 

‘Dichten zoals je hoopt dat dichters dichten, en beter nog, dat is hoe Niels Landstra dicht’

Wim Daniëls

 

‘Beweging’ en ‘ontwikkeling’ zijn misschien wel de belangrijkste kenmerken van Landstra’s poëzie.

Cor Gout (Extaze)

 

‘Zijn woordkeus, zinsopbouw en poëtische kracht is verrassend en creatief’

Wouter van Heiningen (wordpress.com)

 

‘Een aanrader dus die Landstra’

Rico van Nierop (De Recensent) over zijn korte verhaal ‘Een witte schim’ in LAVA.

 

Gedichtenbundels:

Waterval (’12), Wreed het staren (’13), Nader en Onverklaard ('14), en Droef het zwieren ('16) bij Uitgeverij Oorsprong

Tijdlijn Niels

1979: Hij schrijft zijn eerste parabel, publiceert SF verhalen in de schoolkrant

1984: Hij componeert liederen en teksten, publiceert korte verhalen in de schoolkrant

1988: Begint op te treden met een band, eigen werk en covers

1989: Krijgt een hoofdrol in de musical Good News en treedt daarmee op in theater de Concordia en Het Turfschip in Breda

1993: Vertrek uit Nederland, is dan professioneel muzikant en publiceert als broodschrijver onder pseudoniem in niet-literaire tijdschriften

2001: In samenwerking met een Hongaarse componist schrijft hij Engelstalige teksten en krijgt een platencontract bij een platenmaatschappij in Londen, Engeland. Het werk, ondergebracht bij een lokale band, blijft van publiek verstoken, omdat de band uiteenvalt.

2002: Samen met een Nederlandse componist maakt hij twee Nederlandstalige cd’s die op het moment dat het project aanslaat bij het publiek en er wordt overwogen om het werk op eigen label uit te brengen, de componist verhuist

2004: Literair debuut (proza) in Meander.

2011: Debuut als dichter in tijdschrift Opspraak

2014: Eerste expositie met schilderijen in juni